Na početnu stranicu

 

Napravite svoje bedževe!

 

 

 

Kontakt - kliknite i pošaljite nam e-mail...

 

 

 

 

 

 

 

 

Financijska kriza
na Subverzijama

Na Subverzijama u ponedjeljak 23. 03. u 19 sati pogledajte film Money as Debt koji otkriva kako je nastao novac i na koji način je došlo do ovoga što danas zovemo novcem, te kako je upravo zaduživanje izazavalo krizu.
Čija je zapravo kriza koja potresa svijet? Što znači financijska kriza i kako do nje dolazi? Čime nas to plaše ekonomski stručnjaci kada govore da ulazimo u krizu koja će dugo trajati? Tko je stvorio krizu i kako iz nje izaći? Za početak je važno znati što je uopće novac i kako nastaju dugovi o kojima se stalno govori te na koji način uopće funkcionira financijski sektor koji je upao u krizu. Novac je izmišljena, dogovorena vrijednost bazirana na rastućem zaduživanju. Nema uporište u stvarnoj vrijednosti. Film Money as Debt otkriva kako tu nije riječ o zavjeri, barem ne tajnoj, već o javnom poslovanju najmoćnijih ekonomskih institucija i banaka koje putem novca i financijskog tržišta kontroliraju svjetsku ekonomiju. Ta zavjera je javna i zove se kapitalizam. Današnja kriza je tek jedan od uobičajenih ciklusa kapitalizma koji većini donosi bijedu, a nekolicina će iz njega izaći još bogatija. Naravno, ukoliko nešto ne poduzmemo i učinimo nužne korake za nestanak tog ekonomskog sustava. Film će poslužiti kao uvod u diskusiju.

Dokumentarni film: Money as Debt [47 minuta, produkcija: Paul Grignon, SAD, 2006.]

Subverzije se događaju svaki ponedjeljak u 19 sati u net klubu Mama, Preradovićeva 18, Zagreb.

Subverzije se financiraju isključivo osobnim donacijama pa zato ubacite par kuna u kutiju za donacije, jer na taj način financirate program, plakate i sve ostale troškove, koji su minimalni, ali postoje.

Peti Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu

Peti Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu održava se od 03. do 05. 04. 2009. godine u galeriji Nova, Teslina 7 (u atriju/dvorištu).
Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu već pet godina okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i osobe uključene u slobodarski pokret, te sve zainteresirane.
Osnovna ideja sajma je predstaviti anarhističku/slobodarsku literaturu i djelovanje što širem krugu ljudi, te stvoriti mjesto susreta i otvoriti diskusije važne za sam pokret i društvo. Tako će se ovogodišnji sajam kroz svoj program baviti situacionistima, pobunom u Grčkoj, samoorganiziranjem stanara, a predstaviti će i Z magazin za balkan te rad nekoliko inicijativa i projekata, što će sve upotpuniti sajam na kojem će biti predstavljena nova i stara slobodarska izdanja. Više o sajmu i detalje programa pogledajte na www.ask-zagreb.org

Slobodarska knjižnica
"Roko i Cicibela"

U Zagrebu je otvorena slobodarska knjižnica i čitaonica “Roko i Cicibela”, a posjetiti je možete svaki utorak i četvrtak, pročitati ili posuditi različita izdanja ili se družiti uz čaj i zapatističku kavu.
Slobodarska knjižnica i čitaonica “Roko i Cicibela” je autonomni prostor u kojem možete pročitati ili posuditi knjige, časopise, novine i fanzine koji se bave anarhističkom/slobodarskom teorijom, analizama i praksom. Teme koje su zastupljene su anarhizam, ekologija, povijest pobunjeničkih pokreta, feminizam, kontrakultura, subkulture... Knjižnica sadrži veći dio onoga što je objavljeno kod nas o ovim temama, bila riječ o knjigama ili časopisima, ali i velik broj izdanja na engleskom, njemačkom, talijanskom te drugim jezicima.
Otvaranjem ovog prostora Zagreb je opet dobio slobodarski kutak koji predstavlja nastavak svih dosadašnjih čitaonica koje su djelovale u gradu od sredine devedesetih u nekoliko različitih prostora, ali se i priključio popisu sličnih projekata koji već djeluju u Puli, Rijeci i Splitu.
Ime “Roko i Cicibela” je tek podsjetnik na sve one koji su siromašni i nepismeni znali što je nepravda i da joj se treba oduprijeti, ali i podsjetnik na to da je povijest anarhističkog pokreta na ovim područjima bogata, unatoč pokušajima svih sustava da je umanje, iskrive ili u potpunosti izbrišu.
Navratite svaki utorak i četvrtak od 15 do 18 sati na čaj ili zapatističku (organsku) kavu i druženje u Frankopansku 1 (u dvorištu).

Glasovi otpora
iz okupiranog Londona

Tijekom svibnja je objavljen treći broj još uvijek novog, ali sad već stalno i svugdje prisutnog časopisa Voices of Resistance from Occupied London.
Ono što je specifično za časopis je da je besplatan, bilo da ga nabavite u fizičkom (tiskanom) obliku ili ga odlučite pročitati na internetu ili ga skinete na svoje računalo u pdf formatu. U svakom slučaju je besplatan, a autori vas ohrabruju da ga umnožavate i dalje distribuirate.
Kao i u prva dva broja, riječ je o originalno ilustriranom i opremljenom teorijskom časopisu, koji sebe opisuje kao "povremeni anarhistički teorijski i akcijski časopis iz glavnog grada kapitala" (što na engleskom zapravo bolje zvuči - Occasional Anarchist Journal of Theory and Action from the Capital of Capital). Dakle, riječ je o anarhističkom povremeniku, koji za sada izlazi polugodišnje, no čini se da ritam izlaženja nije čvrsto utvrđen.
Za razliku od drugog broja, koji se bavio demonstracijama i okupljanjima, kao rijetkim trenutcima kada se naš pokret susreće i izlazi iz onoga što možemo nazvati normalnim ili rutinom, ovaj broj se pokušao baviti upravo rutinom, normalnim životom, no odmah je jasno da takvo što ne postoji. Danas je sve u brzini, užurbanosti, natjecanju i što bržem stjecanju. Zato su teme ovog broja urbane borbe za stanovanje, kultura u globaliziranom gradu, novi bio-politički uvjeti, anarhistički utjecaj na planiranje gradova u Britaniji... Zapravo je previše toga za nabrojati, ali ne i za pročitati, a kako je ovo jedan od rijetkih anarhističkih teorijskih časopisa danas, nikako ne može biti i prevelik.
Treći broj, kao i prijašnje brojeve časopisa, možete čitati, skinuti ili naručiti na web stranici www.occupiedlondon.org

 

Arhiva

   

Financijska kriza
na Subverzijama

Peti Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu

Slobodarska knjižnica
"Roko i Cicibela"

Glasovi otpora
iz okupiranog Londona

Gradnja po mjeri
prirode i ljudi

markos:
Stavovi, a ne teorija

Robert Posavec
Kič mentalitet tolerantnih
gutača stranaca

Ankica Čakardić:
Zašto danas nema
feminističkog pokreta?

Skvotiranje života

John Zerzan

Monteparadiso Netlabel

Amok

Evazija

Priče iz klitorisa

Anarhija u Bavarskoj

De Sade: pitanje tijela

Politika bez moći

 

na prvu stranicu